Actualitate

Fara penali in functii publice

In urma cu cateva zile s-a format un grup care a depus initiativa cetateneasca „Fara penali in functii publice”. Din grup fac parte personalitati precum Mihai Sora, Gabriel Liiceanu, reprezentati ai unor asociatii civice printre care Colectiv, Rezistenta, membri USR dar si cetateni simpli. Am avut si eu onoarea sa ma aflu printre initiatori. In total 19 persoane am depus un document pe care l-au cerut sute de mii de oameni in strada. Aceasta initiativa, odata ajunsa la final, va impiedica un condamnat (infractor) sa ajunga la conducerea tarii. Acest lucru se aplica deja pentru functiile din Guvern. Nu se aplica momentan pentru primari, parlamentari sau presedinte.

In alta ordine de idei, dreptul de a fi ales este un drept fundamental si in majoritatea tarilor civilizate nu exista o astfel de lege care sa impiedice infractorii (condamnati definitiv) sa ocupe functii publice de conducere pentru ca – ghici ce? – insusi infractorii nu participa la aceste alegeri. Pe langa faptul ca ei insusi se retrag din viata publica chiar partidul ii scoate de pe orice lista de candidatura si din orice pozitie de conducere pentru a-si mentine imaginea cat mai curata. Toate aceste tari au o educatie morala, un bun simt, care functioneaza si prin intermediul careia orice persoana cercetata penal sau poate doar acuzata public de o anumita infractiune isi depune demisia imediat si isi rezolva problema in afara scenei politice. Nu pare sa fie cazul Romaniei in acest moment! Exista si cateva tari in care interdictia de a participa la alegeri este explicita pentru persoanele condamnate. Este cazul in tari precum Polonia, Grecia, Danemarca, Islanda, Ucraina, Luxemburg sau Estonia. Deci atunci cand morala politica nu functioneaza, legea trebuie sa o inlocuiasca!

Asadar, suntem de acord ca aceasta masura este una exceptionala si daca politicienii romani ar fi avut demnitatea si onoarea de a-si rezolva problemele penale in afara Parlamentului probabil nu ar fi fost nevoie de aceasta initiativa. Insa ei au decis sa influenteze legile astfel incat ei sa scape de problemele penale pe care le au. Acest lucru este inadmisibil pentru o mare parte dintre romani si tocmai din aceasta cauza a aparut aceasta initiativa.

Nu putem pune lupul stapan la stana, indiferent ce blana imbraca!

Gasiti detalii pe site-urile http://farapenali.usr.ro sau https://farapenaliinfunctiipublice.ro

2 gânduri despre „Fara penali in functii publice

  1. Perfect de acord ca cei condamnați definitiv să nu poată ocupa funcții de conducere, dar…. și este un mare dar, în Constituția României orice cetățean are dreptul garanta de a alege și a fi ales. Nu pot fi aleși cei cărora instanța de judecată, printr-o hotărâre definitivă nu le-a interzis acest lucru (și asta se poate face numai pe o perioadă limitată). În concluzie trebuie schimbată Constituția.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s