Actualitate

Europa și extrema dreaptă

Marș în Polonia deZiua Independenței

Pe data de 11 Noiembrie Polonia își serbează ziua independenței, independență dobândită după primu Război Mondial și după o perioadă de 123 de ani în care a fost împărțită de Rusia, Austro-Ungaria și Prusia. Nimic deosebit până acum, doar că anul acesta evenimentul principal l-a reprezentat marșul extremei drepte.

Peste 60.000 de polonezi, majoritatea tineri și foarte tineri au mărșăluit prin centrul Varșoviei și au scandat „Polonia curată! Polonia albă! Polonia fără imigranți!” Mai multe detalii despre marș puteti citi în articolul publicat pe WSJ.

Cum a ajuns Polonia aici? Cum a ajuns o țară care a „exportat” peste 4.4 milioane de muncitori să fie reprezentată de oameni care protestează tocmai împotriva imigranților? Cum a ajuns o țară care a dat Președintele Consiliului Europei pentru 2 mandate să protesteze împotriva Europei? Răspunsul meu este că prin nepăsarea și neimplicarea celor care cred altceva dar și prin complicitatea politicienilor aflați la putere cărora le pică mănușă astfel de manifestații.

Au început cu marșuri la care participau 300 de extremiști, anul următor au fost 5000 iar acum sunt 60 000. Nu putem spune că reprezintă majoritatea polonezilor, dar pare că sunt singurii vizibili. Nimeni pare să nu-i contrazică și se crează impresia că sunt reprezentativi.

Victor Orban – popular în continuare în Ungaria

Orban domină peisajul politic din Ungaria de cel puțin 17 ani. Nu mulți politicieni se pot lăuda cu o asemenea longevitate. Recent a fost reales în funcția de președinte al partidului de guvernământ Fidesz unde a câștigat cu sloganul „Trebuie apărată identitatea Ungariei în fața unor politici UE”.  Relația sa cu Putin și crearea grupului de la Vișegrad, un grup eurosceptic sunt de notorietate. Și ca și cum nu ar fi de ajuns toate acestea se pare că în Ungaria nu există o opoziție sau mai bine zis o alternativă. Opoziția este partidul extremist Jobbik.

Erdogan si islamismul

Turcia este o altă țară în care naționalismul este în floare. De fapt cred că acolo este vorba mai mult despre religie decât despre naționalitate. Erdogan a reușit să creeze și să scoată la lumină o majoritate islamistă și naționalistă în același timp, care acum îi oferă puteri depline. Până nu de mult, Turcia era o țară laică adică o țară în care religia nu avea legătură cu administrarea țării, un pilon important al NATO și un candidat serios la aderarea la UE. Acum toate aceste lucruri au luat pauză.

Trump și America First

America este un alt exemplu de țară în care naționalismul este în floare. Sloganul America first cu care Trump a câștigat alegerile prinde din ce în ce mai multe țări. Acum apar multe informații despre cum a câștigat Trump alegerile, însă este destul de târziu. Totuși America reprezintă mai mult decât un Președinte și are resursele necesare să treacă peste astfel de perioade fără prea multe pagube. Celelalte tări nu sunt chiar în aceeași situație.

Mandru ca sunt român!

Parțial, chiar și România este parte a acestui curent naționalist. Să nu uităm că PSD a participat în alegeri cu sloganul Mandru că sunt român. Credeți că ungurii, nemții, turcii, aromânii și celelalte minorități care trăiesc in România nu sunt și ele mândre că sunt de o anumită etnie? Fiecare este mândru de etnia lui pentru că altfel ar renunța la ea, dar la fel de bine pot fi mândrii și de țara în care trăiesc.

Tocmai România care este un beneficiar net al statului de membru al Uniunii Europene atât din punct de vedere financiar dar mai ales cultural alege parlamentari care sunt mândrii doar de o anumită parte a locuitorilor. Oare sunt prea multe schimbări apărute într-un timp prea scurt? Poate s-au desfășurat lucrurile prea repede pentru  mulți români? Poate că între adaptare și confort au ales să respingă tot ce e nou? Este posibil.

Trendul pare clar, depinde acum doar câta energie are și care va fi reacția atât cantitativă cât si calitativă a celorlalti. Cât de mult își doresc ceilalți să nu se ajungă unde am mai fost și unde știm că nu a fost bine pentru niciuna dintre părți. Tocmai acesta a fost motivul pentru care a apărut Uniunea Europeană – ca să elimine conflictele interne.

Ce face acum Uniunea Europeană? 

Condusă de o Germanie conservatoare care nu se grăbește deloc să implementeze noi reforme și de o Franță super socialistă, Uniunea Europeană pare inaccesibilă, birocratică si prea sofisticată pentru oamenii simpli,fără multă cultură, informație și timp liber. Toate sloganurile și soluțiile venite de la Bruxel par complicate și nu ajung în mintea și sufletul majorității europenilor. Sunt destinate elitelor, dar la marșurile din stradă nu participă elite.

Europa nu trebuie să piardă legătura cu oamenii simpli, trebuie să își asume proiecte mari și să nu se mai piardă în detalii.

Memoria scurta a tinerilor si ororile uitate ale războiului naționalist

Dacă ne uităm puțin în trecut dar nu foarte departe vom observa că Hitler și Partidul Nazist a urmat a aceiași pași pentru a pune mâna pe putere. Singurul lucru care lipsește din peisajul de azi sunt violențele.

Deasemenea este momentul în care aproape toți cei care au participat la al Doilea Război Mondial, copii sau bunici, nu mai sunt printre noi. Războaiele, morții, foametea, frica și neajunsurile par doar niște povești pe care le mai gasești doar prin cărți sau prin câte un muzeu însă prea rar în mintea și sufletul oamenilor.

Unde se află Romania in tot acest peisaj?

Reprezentată de un Președinte cu vizibile veleități de lider regional și un susținător al valorilor Europene  dar și prin ieșirile masive în stradă din iarnă împotriva corupției, România se disociază clar pentru moment de toate acest exemple naționaliste. România pare copilul bun al Europei de Est și va culege roadele acestei imagini. Lucrurile nu sunt însă perfercte nici la noi. Cu un PSD care apasă la maxim accelerația pentru a-și scăpa corupții de pușcărie există riscul să deraiem.

 

COVER PHOTO: PIETRUS/EPA-EFE/REX/SHUTTERSTOCK/EPA/SHUTTERSTOCK

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s