Actualitate

Care-i treaba cu impozitul pe venitul global?

numbers-money-calculating-calculation

Se discută despre schimbarea modului de impozitare a veniturilor în România și este bine că se discută. Se știe că țara noastră este codașă la încasarea impozitelor și taxelor comparativ cu restul Europei, așadar orice reformă în acest domeniu este binevenită.

Mai  mult, lucrurile trebuie privite în contextul în care se dorește și implementarea legii salarizării unitare a bugetarilor care implica cresteri substantiale a cheltuielilor (puteți citi articolele despre salariul minim aici si aici). Mai mult ca sigur toată dezbaterea asta cu schimbarea modului de impozitare are ca scop creșterea veniturilor pentru a putea acoperi pomenile electorale. Si totusi înca nu este rău ce se întamplă. Este normal să ne dorim creșterea veniturilor la bugetul de stat.

Un alt lucru pozitiv ar fi faptul că angajatul va plăti impozitul și acesta nu va mai fi reținut de angajator. In felul acesta ne vom simți mai cetateni decât până acum. Una e sa platească cineva pentru tine 100 de lei, bani pe care oricum nu îi vezi, și alta e să ai 100 de lei in buzunar si să fii nevoit sa îi dai statului. Cred că îi vei cere statului român ceva în schimbul acestor bani.

Dar! Acum urmează marele DAR. Creșterea veniturilor se va baza în primul rând pe impozitarea celor care lucrează în afara României, si nu sunt putini. Aproximativ 3-4 milioane de cetăteni români lucrează prin Europa și câstigă destul de bine comparativ cu România. În foarte multe cazuri angajatorul plăteste catre statul „gazdă” partea sa de impozit iar angatul nu.  Ei bine, ei vor fi contributori neti la bugetul statului roman pentru că mai mult ca sigur ca nu vor vrea sa plăteasca impozite in statele respective, acestea fiind de multe ori mai mari decat in Romania. Așadar, cei care munceau si trimiteau bani in România, in general valută, vor fi nevoiti sa platească și impozitul acesta. Stiu si guvernantii că nu poti sa iei impozite de la cei care nu muncesc decât dacă îi faci cumva sa munceasca, ceea ce nu este chiar asa usor, așa că îi vor „călări” tot pe cei care aleg să muncească corect (si să voteze anti-PSD).

Al doilea mare DAR este legat de lipsa reformei încasărilor. Incă nu există un sistem informatic pus la punct prin care să se platească TOATE taxele și impozitele online. Ce te faci cu 4 milioane de cetăteni la ghisee? Mai ales că este o procedură nouă și cetățenii nu vor ști ce trebuie să facă și angajatii de la ghișeu mai mult ca sigur nu vor fi extrem de bine pregatiți. Simt că va fi o debandadă pe la ANAF.

Al treilea DAR este legat de un principiu: e mai usor sa iei impozite de la cei care plătesc decât sa ii faci pe cei care nu plătesc să isi schimbe atitudinea. Deci nu va crește procentul de încasare ci doar se va mări baza de colectare. Din păcate au ales varianta ușoara și nu cea mai corectă.

Nu mai vorbesc de cei 35.000 de consisieri fiscali care vor fi angajați tot la stat și vor trebui să îi ajute pe cetateni cu completarea declaratiilor. Incă o cheltuială de la stat!

In concluzie eu prevăd un an 2018 lejer pentru că nu se va mai plăti impozitul pe venit de către angajator. Românii vor avea cel putin cu 16% mai multi bani in buzunar – temporar însă, pentru că impozitul se va plăti în 2019 (când erau alegerile prezidentiale?). Istoria recentă ne spune că ar trebui să fie lapte și miere până atunci, după care se vor sparge oalele în capul pierzătorilor.

 

4 gânduri despre „Care-i treaba cu impozitul pe venitul global?

 1. Si se opresc ei la impozit? contributii la pensii, sanatate nu? Tarile UE ma gandesc ca ar vrea si ele sa incaseze de la aceiasi muncitori si sunt mai organizate. Iar daca omul va trebui sa plateasca 37% in RO (toate cele) si sa nu prea beneficieze – ca e plecat, probabil va prefera sa plateasca 42% undeva unde se merita si chiar locuieste si mai e si obligat de legislata respectiva. Citeam ca nu mai au scapare cei care primesc bani “in mana”, pe langa salariu minim. Cum?
  O sa prospere Cipru ca e mai finut la taxe. Problema e CUM se cheltuiesc banii de la buget;

  Apreciază

  1. Cel puțin în EU exista acorduri și impozitarea nu se poate face in doua locuri. Adică dacă plătești unde lucrezi nu mai plătești unde locuiești. Deocamdată e vorba doar despre impozitul pe venit. CAS, CASS se plătesc în continuare de angajator. De acord că 2 mari probleme sunt rata de colectare și cheltuielile (de multe ori transformate în șpăgi și furturi)

   Apreciază

 2. Eu o văd ca pe un lucru bun. Este un prim pas de a ne învăța să fim proprii patroni.
  Problema nu este cu cei care își plăteau dările (o vor face în continuare) ci cu cei care oricum nu plăteau. Acum vor fi executați silit ca în SUA. Va fi greu căci românul nu este obișnuit cu așa ceva, dar eu zic că orice are un început. Dă Doamne să fie ca în SUA.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s