Actualitate

Ce e bun si ce e rau vis-a-vis de cresterea salariului minim

bani

N-au trecut prea multe luni de când s-a format o nouă majoritate în Parlament și s-a instalat un nou Guvern și deja retorica din campanie privind creșterea salariului minim se concluzionează parțial și se evocă în continuare pe toate canalele ca și o mare promisiune a celor care au câștigat aceste algereri.

Am exprimat deja într-un articol anterior un punct de vedere vis-a-vis de salariul minim și de creșterea lui forțată de Guvern dar lucrurile nu sunt foarte simple. În continuare cred că salariul trebuie stabilit de piață si nu reglementat, însă dacă tot se întamplă să fie așa haideți să privim problema și din alte unghiuri.

În primul rând ridicarea ștachetei pentru un salariu minim înseamnă dispariția locurilor de muncă mai ieftine decât acel salariu. Teoretic nu poti sa angajezi pe cineva cu un anumit salariu dacă munca lui nu valoarează atât cât înseamnă salariul respectiv. Acest caz ar însemna să functionezi pe pierdere iar o economie sănătoasă nu permite așa ceva, destinația fiind falimentul. Acest lucru este adevărat însă doar în cazul în care ai cu ce să înlocuiești acel muncitor care a devenit prea scump. Adică poate rentează investiția într-un robot sau automatizarea unor procese sau importul de servicii și produse. Dacă acest lucru nu este posibil atunci pur și simplu activitatea respectivă va deveni mai scumpă.

Pe de alta parte, având în vedere o lipsă a forței de muncă în unele orașe acest lucru – disponibilizarea unor angajați – nu ar fi neapărat rău, dar ce se întamplă cu oamenii care prestau o muncă ieftină și care acum nu mai pot să o presteze sau mai bine zis nu mai rentează să o presteze? Dacă acei oameni trec printr-un proces de reconversie profesională și or să presteze servicii de calitate mai înaltă atunci este un caștig pentru societate. Pentru asta trebuie însă motivare si educație! Dacă însă nu se întamplă acest lucru, atunci ce credeti că se va întampla? Vor deveni asistați social – ceea ce e ‘nașpa’ sau vor lucra la negru – ceea ce e ‘naspa’ deasemenea dar mai puțin decât prima opțiune.

Tot Guvernul a anunțat un stimulent pentru patronii care formează angajați la locul de muncă – un fel de ucenicie platită parțial de stat. Posibil ca aceste două lucruri îmbinate să nu fie chiar atât de rele – ba chiar aș zice că au șansa să fie bune. Rămâne de văzut cum se vor regla lucrurile – cine va pierde? cine va castiga? – pentru că este ceva natural ca orice dezechilibru să se echilibreze.

Dintr-o altă perspectivă, o creștere forțată a salariului minim poate însemna recuperarea unor decalaje mai rapid decât dacă am lăsa lucrurile să se regleze de la sine. Astfel poate ajungem si noi mai aproape de media europeană la nivelul salarizarii. Dar nu uitati un singur lucru: banii nu ies din piatră seacă! Dacă salariatul nu presteaza o anumită muncă pentru banii pe care îi încasează prin salariul atunci principiile economiei ne vor taxa – rău de tot.

Aștept și părerile voastre! Toate cele bune!

5 gânduri despre „Ce e bun si ce e rau vis-a-vis de cresterea salariului minim

 1. Costi,
  Tot ce ai scris este perfect corect din punct de vedere economic (dar numai în teorie) cu un mic amendament — toți să fie corecți (și patronul și muncitorul și statul).
  Din păcate nu prea este așa.
  Statul te stoarce cum te prinde prin n metode și nu prea avem cei face că el face ….legile și tot e le aplică. Asta-i primul rău.
  Apoi nu subestima ingeniozitatea patronului care nu vrea/nu poate/nu-i place să plătească omul care-i muncește. Deja în urma creșterii salariului minim (respectiv a salariului de încadrare) se aplică două metode:
  a) s-au tăiat din sporuri, căci vezi doamne nu este obligat să ți le mai dea dacă ți-a crescut salariul și astfel omul a luat pe mere ce a dat pe pere;
  b) s-au oficial a fost redus numărul de ore lucrate la jumătate (deci salariul mai mic), dar în realitate obligă muncitorii să stea tot o normă întreagă (dacă nu vor atunci îi dă afară căci găsește repede forță de muncă).
  După cum vezi patronul ….se descurcă ….. că de-aia la sfârșit de an când trage linie vede că poate să schimbe SUV-ul BMV cu SUV-ul Mercedes, nu că n-ar avea dreptul dar el vrea să facă în 10 ani averea făcută de occidentali în 10 generați. Ăstai răul nr.2.
  Problema rămâne tot …..omul de rând. El ce mama naibi face că toți îi scot ochii că are salariul mai mare, dar de fapt el nu beneficiază de asta, ba mai mult va constata că bunurile și serviciile s-au scumpit.
  Și uite așa din cauza a doi factori lacomi, economia teoretică care funcționează perfect s-a dus dracului.
  În consecință —– ce putem face ca toți partenerii să fie cinstiți?

  Apreciază

  1. Am scris și eu despre faptul că va înflori munca la negru și că deja se practica jumătățile de normă. ideea este sa ne dam seama de tot mecanismul și să nu ne mai îmbătăm cu apa rece când crește salariul minim sau punctul de pensie pentru că nu asta este soluția. Tu ai înțeles foarte bine cum sta treaba 😏

   Apreciază

   1. Până la urmă și salariul și pensia vor trebui mărite căci altfel omul nu va reuși să facă față cheltuielilor tot mai mari. Noi acum cu salarii la 1/3 din vest avem desfacere la produse de larg consum la prețurile din vest. Ori asta nu poate dura la nesfârșit oricât de răbdător se dovedește a fi românul. Trebuie găsite modalități de a oferii de lucru pentru salarii decente cât mai multor cetățeni.
    Asta trebuie să o facă în primul rând statul (angajări directe sau facilități pentru întreprinzătorii privați adică angajări indirecte). Problema noastră este că nu ai cu cine face asta, căci în ultimii 27 ani toți (și de stânga și de dreapta) când ajung la putere nu se gândesc decât cum să fure cât mai mult.

    Apreciat de 1 persoană

   2. toti suntem de acord ca ar fi bine sa avem salarii mai mari. nu se pune problema aici. problema se apare cand ne uitam ce producem pentru 2000 de euro? ca daca jucam solitaire 6/8 ore pentru 2000 de euro e cam nasol. daca dam cu matura pentru 2000 de euro iar e nasol. noi vrem salarii mari, dar trebuie sa si muncim pe branci pentru ele.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s