Actualitate

Salariul minim sau cum ascundem gunoiul sub preș

salariu minim

Trăim vremuri interesante. Salariile se dublează prin pixul și mărinimia aleșilor, pensiile cresc peste noapte, taxele se reduc, impozitele dispar de parcă am fi descoperit un munte de aur. Sindicatele se perindă la Guvern pentru a cere salarii  mai mari fără să ofere nimic la schimb iar Guvernul acceptă fără să clipească. Cred că liderii de sindicat se simt chiar prost văzând cât de ușor le sunt acceptate cererile având impresia că au negociat prost, că au cerut prea puțin. Un protest de 1000 de oameni și problema este rezolvată. Vine alt sindicat vrea și el mai mult decât precedentul. Gata, se rezolvă și la dumneavoastră. Următorul!

Chiar dacă vi se pare că Guvernul dă bani în stânga și în dreapta să știți că sunt multe șmecherii la mijloc. Le vom discuta într-un articol viitor. Deocamdată vreau să evidențiez că sunt încălcate două principii majore cu aceste creșteri din pix. Primul este faptul că sunt nesustenabile, că nu se bazează pe o realitate economică. Statul nu încasează mai mulți bani, economia noastră nu produce mai mulți bani, nu am devenit peste noapte cu 50% mai eficienți, nu s-au redus numărul de angajați cu 50%, nu s-a schimbat absolut nimic față de acum 2 luni ca să merităm niște măriri de salarii de așa anvergură.

Al doilea principiu este mai mult legat de salariul minim pe economie care pur și simplu obligă patronii să plătească pe cineva cu o anumită sumă indifierent de munca pe care angajatul o prestează. Se încalcă o regulă de bază și anume stabilirea liberă a unui preț în funcție de cerere și de ofertă. Noi suntem români și vom găsi întotdeauna soluții pentru orice problemă. De exemplu acum se angajează oameni pe 4 ore în loc să fie angajați pe 8 ore ca să poată fi plătiți cu un salariu mai mic decât minimul pe economie. Deci problema nu este una de facto ci una de respectare a unor principii.

Salariul minim este doar un mecanism de a ascunde sub preș gunoiul. De ce spun asta? Pentru că orice reglementare a unui preț – și salariul este prețul muncii noastre – este de fapt un mecanism de ascundere a unor probleme. Gândiți-vă de exemplu la prețul energiei termice care este subvenționat de Primărie. Scopul este unul social și anume să beneficieze toată lumea de energie termică la un preț rezonabil însă subvenția ascunde de fapt INEFICIENTA sistemului care produce acea energie termică la un preț prea mare. Și în loc să se rezolve cauza problemei se preferă să se dea niște morfină pacientului ca să nu simtă durerea. Drept urmare RADET este in insolvență. Cum s-ar spune pe la țară: s-a rupt căruța cu proști. Un astfel de mecanism nu poate să țină la nesfârșit mai ales într-o Europă care se bazează pe libertate.  La fel este și cu salariul minim. Noi toți plătim de fapt două probleme existente pe piața muncii:

  1. ineficiența unor angajați care au o productivitate foarte scăzută, angajați care nu își găsesc de lucru în altă parte unde ar putea să câștige un salariu mai mare pentru că ori nu vor, ori nu știu să facă altceva. Sunt mulți angajați care preferă să nu facă mai nimic la locul de muncă și să câștige un salariu de mizerie. Ei bine, aceși oameni primesc niște bani când de fapt nu ar trebui să primească nimic pentru că nu produc nimic. Chiar dacă este dur acesta este adevărul și dacă nu respectăm un adevăr indiferent dacă ne place sau nu, vom plăti pentru asta. De exemplu se crează impresia că se pot câștiga bani fără să muncești. Sunt sigur că există copii care visează să facă bani fără să facă nimic. Ei bine, asta este doar o consecință a faptului că ascundem gunoiul sub preș.
  2. ineficiența unei piețe a muncii care nu oferă suficiente locuri de muncă pentru ca un angajat să poată alege un alt loc de muncă. Din păcate nu avem în general o piață de locuri de muncă în care angajatorul (patronul)  să se lupte pentru resursele umane și care să stabilească un salariu corect pentru munca prestată, o piață a muncii care să răsplatească productivitatea angajatului. Avem o astfel de situație în câteva domenii și lucrurile arată bine. Dar în loc să rezolvăm cauza acestei probleme și să încercăm să creăm mai multe locuri de muncă, noi preferăm să ascum din nou gunoiul sub preș și să obligăm prin lege respectarea unor salarii. De parcă prin lege se produc 10 mașini/an/muncitor sau 1 tonă de cereale/an/persoană. Observați ridicolul situației?

Cred că până la urmă este o problemă de cultură, de cultură a muncii dar și de civilizație. Încă suntem la stadiul la care ne bucurăm când obținem ceva nemeritat. Lucrurile acestea se schimbă de obicei prin educație și prin contactul cu alte civilizații – proces care se desfășoară din plin în această perioadă prin libera circulație în cadrul Uniunii Europene. Dar despre avantajele U.E. vom discuta mai pe larg într-un alt articol sau puteți citi UE – cu bune și cu rele.

3 gânduri despre „Salariul minim sau cum ascundem gunoiul sub preș

  1. Este complicat cand ai in fata un Guvern care sa se gandeste doar la binele propriu decat la soarta poporului. S-au folosit de multe tertipuri ca sa ajunga la putere si acum nu stiu daca vor putea face fata tuturor promisiunilor…Vorba aia, vom trai si vom vedea :)!!!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s