General

Competitie sau cooperare?

competitie

Acestea sunt două modele de progres sau de obținere a unui rezultat sau de îndeplinire a unui obiectiv. Sunt modele învățate de mici, implementate din grădiniță și până la sfârșitul vieții. Fie că vrei să iei o notă mai mare decât colegul, fie că vrei să fii șef într-o echipă și pentru asta îți subminezi actualul șef sau alți colegi care crezi că ar fi mai buni ca tine, fie că refuzi să aduci în echipa ta oameni mai buni ca tine ca să nu îți fure locul, toate acestea sunt exemple de competiție individuală. Ideea este că pe lângă rezultatul obținut există și un mod de a obține acel rezultat, există un ecosistem pe care ne sprijinim pentru a obține acel rezultat. Contează acest lucru pentru noi ca indivizi sau pentru noi ca societate sau contează doar ca obiectivul să fie îndeplinit indiferent de modul cum s-a obținut și indiferent de costuri?

Competiția are rolul de a forța individul să dea tot ce are mai bun din el și în felul acesta individul evoluează, își depășește limitele și atinge noi ștachete. Foarte frumos până aici, nu? Acum haideți să ne uităm ce se întâmplă în jurul acestui indivit. Probabil un alt individ sau chiar mai mulți sunt frustrați că au pierdut cursa. Aceștia au risipit multă energie pentru a ține pasul și probabil au făcut și ei alte victime la rândul lor pentru a se menține în cursă. Apoi urmează instaurarea unui sentiment de răzbunare care este un sentiment negativ și care probabil atrage alte energii de același gen. Imaginați-vă un copac mare și falnic sub care nu mai crește absolut nimic. Ce se va întâmpla când acel copac va dispărea?

Ce se întâmplă însă în cazul în care toți acești indivizi ar coopera pentru obținerea aceluiași rezultat? Cu sigurantă s-ar consuma mai puțină energie, risipa ar fi aproape 0, lucrurile ar fi obținute mult mai ușor iar starea de spirit la final ar fi una pozitivă. În plus există un cuvânt numit sinergie. Definiția lui ar fi cam așa: 1+1=3. Adică dacă doi oameni pun în comun cate o oră de muncă, au același scop și cooperează este foarte posibil să obțină rezultat cât pentru 3 ore de muncă individuală. Astfel cooperarea adaugă valoare lucrurilor fără să consume nimic suplimentar. Pentru a ajunge însă să cooperăm trebuie să lăsăm deoparte ambițiile personale, să ne gândim la interesul grupului pentru care lucrăm, să avem un scop mai mare decât propria noastră persoană. Acest lucru se educă, se poate  transmite ca și valoare în cadrul familiei, în cadrul grupurilor din care facem parte. Cu siguranță nu este ușor să te dai pe tine la o parte, dar nici nu este vorba despre asta. Tot în acest cadrul al cooperării meritele trebuie să fie recunoscute tuturor membrilor care au participat la realizarea obiectivului chiar dacă au participat în alte etape decât cea finală.

Eu doar am adus în discuție acest concept de lucru sau chiar de trai. Voi cu siguranță puteți să îl aprofundați și chiar să împărtașiți cu noi părerile voastre. Noi le așteptăm cu interes!

O zi bună în continuare și o viață frumosă!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s