Actualitate

Vrem mai mult sau ne ajunge?

După cele 5 propuneri ale Președintelui Comisiei Europene unele state deja au luat o anumită traiectorie. Pe scurt, cele 5 propunere ale lui Jean-Claude Junker sunt:

  1. nu facem nimic dar deciziile se vor lua la fel de greu
  2. ne indreptăm eforturile doar pentru a consolida piața unică. nu ne mai interesează prea mult euro, schengen, securitate comună, etc
  3. cei care vor mai mult, să facă mai mult, ceilalți rămân să se mai gandească
  4. rămânem cu câteva priorități (adică nici doar cu piața unică, dar nici cu toate domeniile de activitate de acum). de exemplu doar piața unică, incălzire globală, antiterorism.
  5. lăsăm Bruxelul să ia decizii pentru toți.

După cum era previzibil Germania, Franța impreună cu Italia si Spania au avut o întâlnire în care au convenit să  meargă pe varianta unei Europe cu mai multe viteze. Ele probabil își doresc o unificare fiscală si bugetară, o armată comună, etc. Din punctul lor de vedere este și normal pentru că nu de mult au fost puși in fața unei situații dificile – criza euro – care a afectat toate țările cu moneda euro în special dar și pe celelalte într-o măsură mai mică însă cauzele nu au fost la ei. Din cauză că o țara și-a făcut bugetul praf a trebuit să plătesca cu toții pentru a o salva. Ei acest principiu nu poate exista. Dacă vrem să avem drepturi comune trebuie să avem și obligații comune. Pe de altă parte se pare că cei care vor mai multă Uniune au obosit să se lupte cu populismul si ipocrizia unor state si au ales să meargă mai departe doar alături de cei care vor acealși lucru.

Acum, marea întrebare este ce va alege România, ce vrem noi să se întample cu România? Ne mulțumim cu ce am obținut până acum de la UE? Ne-am săturat să ne tot zică că avem o problemă cu corupția? Că trebuie să muncim mai mult și mai bine dacă vrem salarii mai mari? Că trebuie să respectăm niște reguli comune, pe care ni le-am asumat atunci când am aderat de bunăvoie? Sau din contră, vrem să facem parte din „nucleul dur” al Uniunii? Așa cum spuneam și într-un articol anterior Uniunea Europeană nu este perfectă dar este mult mai mult așa cum ne-am dori noi să fim!

Din punctul meu de vedere aceasta este soluția pentru a prinde din urmă statele dezvoltate. Doar atunci când ai un obiectiv măreț poți fi mare. Dacă îți propui să fii mic – va fi foarte simplu să îndeplinești acest obiectiv, dar satisfacția va fi si ea mică. Dacă îți propui să fii mare – va fi greu dar dacă reușești abia atunci o să simți mândria de a realiza ceva important pentru tine și pentru țara ta. Putem bineînteles să rămanem la găinarii și găinăriile din țara noatră, să mai furăm un contract de la stat, să ne bucurăm la o șpagă, să râdem și să facem mișto că a trecut luna si am luat un salariu fără sa facem nimic, dar acestea sunt de fapt semne ale nepuntinței.

Va fi o dezbare importantă în viitorul apropiat și ar fi bine să ne informăm cât mai mult pe acest subiect pentru că asta va fi de fapt o direcție pentru câțiva zeci de ani. Și cum vântul suflă mai rece dinspre est decât până acum, avem o șansă istorică de a ne rata o parte din viitor. Românii și-au mai dat cu stângul în dreptul de-a lungul istoriei, nu ar fi prima dată, și nu va fi o tragedie, dar măcar să fie o decizie asumată si constientizată!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s