Actualitate

Prea devreme? Prea mult?

lupta-impotriva-coruptiei1

Salutare,

Vreau sa discutam putin despre lupta impotriva coruptie. Multa lume afirma ca avem o problema cu coruptia, ca ea a devenit un fenomen endemic in Romania, ca s-a inradacinat prea tare in societatea noastra. Declarativ, lupta impotriva coruptiei a inceput de pe vremea lui Adrian Nastase pentu  a da bine in Europa si pentru a putea intra de fapt in Europa, dar a batut pasul pe loc cativa ani buni. Adica era declarata, erau institutii dar nu anchetau si nu trimiteau in judecata niciun corupt. In al doilea mandat al lui Traian Basescu pare ca s-a dat liber acestei miscari mai ales prin acordul dintre SRI si DNA. Astfel SRI-ul a avut spatiu legal pentru a oferi probe DNA-ului si astfel au inceput sa pice, rand pe rand capete tot mai mari din politica romaneasca.

Problema pare sa fie exact amploarea acestei lupte impotriva coruptiei. Foarte multi politicieni cu state vechi s-a dovedit a fi corupti, foarte multe legaturi intre acestia si oameni de afaceri importanti au fost dezvaluite, oameni imbogatiti peste noapte, sume uriase se dadeau mita si se faceau legi cu dedicatie pentru interesul acestora, parveniti la tot pasul. La inceput au fost luati prin surprindere, nu le venea sa creada ca ei, marii conducatori de carton ai Romaniei sunt pusi sa raspunda in fata unor procurori sau judecatori. Acum insa, pare ca s-au regrupat si contraataca. Pare ca sunt multi, ca detin majoritate si ca lupta cu toate armele. Pare ca acesta este momentul de rascruce al societatii romanesti. Daca va reusi sa mentina lupta impotriva coruptiei vie, activa si eficienta, cel putin ca pana acum, Romania va deveni mare. Daca insa politicul va reusi sa ii puna botnita si lesa, vom stagna sau probabil vom retrograda cateva clase bune.

Este un nou curent in societate, un curent care promoveaza corectitudinea, voluntariatul, binele comun. Cred ca in mare parte a venit din vest, odata cu companiile de acolo care promoveaza meritocratia, profesionalismul si egalitatea de sansa. Tinerii in special au vazut ca se poate si altfel, se poate sa iti fie recunoscute meritele si nu relatiile, sa poate sa fii platit in functie de performanta si nu de obedienta, se poate sa ai drepturi in fata unui sef, sa iti constuiesti singur destinul, sa fii responsabil pentru ceea ce faci si sa iti alegi ce vrei sa faci. Deasemenea a contribuit si emigrarea masiva a romanilor in vest. Peste 3 milioane de romani au vazut si au simtit pe pielea lor cum este sa traiesti intr-o societate corecta, libera si competitiva. Si cred ca le place si au trasmis acele sentimente si celor ramasi aici. Este un moment de emancipare al romanilor!

Ne-am putea intreba daca nu cumva era mai bine, asa cum propunea cineva la un moment dat (cred ca Victor Ponta), sa existe un moment T0, de la care sa inceapa lupta impotriva coruptiei. Sa ii iertam pe toti si tot ce a fost pana acum pentru ca toti am facut parte din sistem si sa o luam de acum inainte cu totii pe un drum nou impotriva coruptiei. Era o varianta, nu stiu daca cea mai buna. Sau poate ar fi fost mai bine sa nu fie o lupta impotriva coruptiei de asemenea anvergura, poate era mai bine sa se faca curatenie putin cate putin, 3-4 corupti pe an, fara mare valva, fara mare tam-tam. Poate asa nu se mai coalizau cu totii si lupta anticoruptie avea viata mai lunga dar si rezultatele erau pe mai slabe. Oricum nu a fost asa, a fost o lupta frontala si totala contra coruptiei. Sute sau  mii de dosare investigate in fiecare an, zeci sau sute de condamnari, sute de milioane de euro prejudicii descoperite, nume mari pe lista judecatoriilor, si asa mai departe. Intrebarea momentului este umatoarea: suntem oare in stare sa pastram aceasta directie? Suntem oare capabilli sa oferim sustinere, noi ca societate, luptei impotriva coruptiei? Vom vedea in perioada urmatoare si de asta cred ca depinde viitorul nostru.

Sun Tzu spune in Arta razboiului sa nu incercuiesti un adversar, pentru ca daca acesta simte ca nu mai are nicio alta sansa de scapare, isi va da viata in acea lupta si va fi de 10 ori mai puternic. Intotdeauna sa ii lasi o portita de scapare pentru a-l descumpani. El va avea tot timpul de ales intre a fugi sau a lupta si astfel energia lui se va injumatati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s