General

UE – cu bune și cu rele

eu-countries-map

 

În articolul de azi vreau să dezbatem puțin avantajele și dezavantajele apartenenței noastre la Uniunea Europeană. Probabil ați văzut în ultima campanie electorală cum unii au declarat UE dușmanul României, cea care ne sărăcește, cea care ne fură resursele, care ne impune tot felul de reguli transformând România într-un fel de pașalâc.

Este clar că aceste argumente scoase din contextul general prind foarte bine la cetățenii aflați în situații dificile și care nu se informează, care preferă să se uite în gura unor așa ziși analiști și nu își mai pun propriul creier la treabă.

Haideți să începem prin a privi foarte de sus situația României în ultimii 30 de ani. Pe timpul comuniștilor se spune că toată lumea avea un loc de muncă și o casă. Dar asta era cam tot. Păstrai banii cu speranța că o să prinzi loc la rândul pentru o mașină sau un televizor, nu puteai să pleci din țară, trebuia să ai grijă ce spui sau ce îți dorești.

Apoi a venit revoluția, care a dat foarte mari speranțe tuturor, doar că a fost preluată de Iliescu care a condus România spre faliment. Era într-un fel normal să se întample acest lucru deoarece România comunistă era construită în așa fel încât nu avea cum să facă față într-o lume liberă și concurențială. Totul era supradimensionat, nu se ține cont de cererea din piață, mentalitatea era aceași de pe timpul comuniștilor, tehnologiile erau învechite, deci era previzibil traseul post comunist. Unii au profitat de volatilitatea situației și s-au îmbogățit rapid, cei mai mulți ajungând însă foarte săraci.

A venit apoi momentul integrării în NATO și UE, ceea ce  a adus multă credibilitate României, investitorii străini în principal au venit la noi în țară și au investit fiind atrași de posibile câștiguri rapide. Asta a dus la creșterea nivelului de trai pentru mulți români. Deasemenea foarte mulți oameni au putut să plece în străinătate și să lucreze pe salarii mari din punctul nostru de vedere, dar mici din punctul de vedere al vest-europenilor. A fost o situație de win-win la acel moment.

Acum suntem într-un moment de maturizare și stabilizare. Un moment cu multe probleme și amenințări atât pentru noi dar mai ales pentru UE, dar totuși este un moment în care România are cea mai mare creștere economică din UE, în care inflația este foarte mică, dobânzile sunt foarte mici, se recuperează din decalajele mari dintre este și vest și totuși unii acuză aceasta Uniune.

Acum vreau să prezint și niște cifre referitoare la relația României cu UE. Așadar de la 1 ianuarie 2007 de când am devenit stat membru UE, am contribuit la bugetul Uniunii cu aproximativ 11.5 miliarde euro dar am primit fonduri în valoare de aproximativ 30 de miliarde de euro. Deci un profit net de aproximativ 18.5 miliarde euro pentru România.

Alte cifre care reprezintă evoluția noastră în cadrul UE sunt legate de PIB-ul pe cap de locuitor. Astfel între anii 2007 și 2014 creșterea medie în Uniune a fost de 22% iar în România de 54%. Asta înseamnă că am început și noi să producem mai mult, că ne apropiem de nivelul din vest. Trebuie să fim conștienți că salariile vor fi egale cu cele din Franța sau Germania în momentul în care și munca noastră va valora cât a unui francez sau a unui german. Adică dacă noi producem cherestea de 1.000 de euro pe an și neamțul produce mașini de 100.000 euro pe an atunci și salariile vor fi așa cum sunt acum.

Dar chestiunile tehnice întotdeauna plictisesc, iar cine vrea să se informeze are suficiente resurse pe internet. Concluzia este că România a recuperat destul de mult din decalajul față de vest europeni, dar ce este mai important este că am recuperat acest decalaj cu ajutorul lor. Faptul că la un moment dat o firmă își  mută profitul în altă parte este ceva perfect normal pentru că la fel au făcut și când au investit în România, au venit cu bani din altă parte. Discuția poate fi mult mai complicată, dar în termeni simpli, apartenența la Uniunea Europeană ne-a adus mari beneficii până în acest moment. Depinde de noi cum va fi în continuare.

Voi ce părere aveți?

 

 

Dacă vi s-a părut interesant și vreți să fiți la curent cu următoarele publicații ale acestui blog nu trebuie decât să vă abonați introducând adresa de email în formularul din dreapta și să apăsați butonul ”Mă abonez!” sau să dați LIKE paginii de facebook, pe care o găsiți deasemenea în dreapta articolului.

Reclame

2 gânduri despre „UE – cu bune și cu rele

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s