Actualitate

Concluzii despre alegeri

Salutare stimați cititori!

În primul rând mă simt dator cu niște scuze pentru că nu am mai scris de ceva vreme, dar timpul este limitat și nu întotdeauna la îndemână. Deasemenea nu o să am timp pentru o imagine sugestivă, așa că vă las pe voi să vă imaginați. 🙂

Acum vreau să vă prezint câteva concluzii personale despre recentele alegeri parlamentare din țara noastră.

  1. Votul a fost unul emoțional la fel ca întotdeauna, iar PSD & Co au știut să profite de acest lucru mult mai bine. Nu s-a pus problema raționamentelor și logicii aproape deloc în spațiul public. Populismul a bătut orice argument, iar scopul a scuzat orice mijloace folosite.
  2. Foarte mulți cetățeni cu drept de vot încă nu fac legătura între vot și nivelul de trai, salariu, putere de cumpărare, dobânzi, curs valutar, etc. Dovadă prezența destul de redusă.
  3. Diaspora votează mai mult la alegerile prezidențiale. 400.000 în 2014, 100.000 acum. Asta poate și pentru că Parlamentul pare să nu mai reprezinte pe nimeni. Sper să se schimbe această percepție.
  4. Televiziunile au scăpat de sub control (la fel și internetul), dar se credea că televiziunile au totuși un mecanism de control. Știri false, în mod repetat, au acaparat micile ecrane.

Ca să nu mă rezum decât la concluzii, încerc să propun și niște soluții. Astfel prima și cea mai importantă problemă este educația populației. Oamenilor se pare că le este greu să discearnă între o știre falsă și una adevărată. În al doilea rând – așa cum am mai spus – le este greu să înțeleagă legătura dintre vot, mecanismele democratice și impactul politicului asupra lor. Pentu a rezolva această problemă, ea trebuie abordată multilateral.

  1. În primul rând educația în familie, copii, frații chiar și părinții noștrii ar trebui să afle niște lucruri elementare cum ar fi faptul că o pensie mai mare nu înseamă neapărat mai ”bine” ci că există o așa numită putere de cumpărare, care contează cu adevărat, dar și alte principii fundamentale ale democrației cum ar fi piața liberă, competiția, etc
  2. Apoi ar trebui să intervină școala, poate și prin cererea noastră, prin cereri din partea părinților, de a se face educație civică, de a se explica mecanismele democrației, importanța votului, a prezenței șamd.
  3. Tot legat de educație, trebuie să fim niște autodidacți, trebuie să citim știri din cel puțin 2 surse diferite pe același subiect, trebuie să privim la mai multe televiziuni, să luăm informația și să o analizăm cu propiul creier. Să nu mai luăm de bun tot ce ni se oferă la televizor sau pe internet. Să căutăm adevărul, să ne abonăm la acele surse de informații care ne demonstrează că sunt corecte și să ignorăm falsurile și minciuna.

Pentru moment cred că e tot ce putem face pentru noi, oamenii simpli. În rest, bineînteles că și politicienii mai au multe de învățat (mă refer la cei de dreapta și cei care au pierdut alegerile acestea). În niciun caz nu trebuie să ne răzbunăm sau să dăm posibilitatea să apară conflicte între cetățenii cu păreri diferite. Noi trebuie să fim uniți și la bine și la rău, trebuie să învățăm să pierdem, să acceptăm părerea celor de lângă noi chiar dacă este o părere diferită, dar asta nu înseamnă să ne dăm bătuți! Mă bazez că binele și adevărul vor învinge întotdeauna.

Se pot face analize mult mai complexe, dar eu vreau să transmit mesaje foarte simple. Înainte de analize complexe trebuie să înțelegem principiile de bază.

Vă urez să fiți cât mai fericiți alături de cei dragi și alături de cei care au votat altfel decât voi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s