General

Atribuțiile Președintelui României

 

Probabil nu de puține ori ați auzit opinii în diverse medii de dezbatere cum că Președintele (nr. României) nu face mai nimic, că nu se implică în diverse probleme, scandaluri, etc. Haideți să lămurim puțin rolul Președintelui și îndatoririle sale, așa cum sunt ele trecute în Constituția României.

stema-romaniei-1

Așadar, în Constituția României, Titlul III – Autorităţile publice, Capitolul II – Președintele României, Articolul 80 este prezentat rolul și îndatoririle Președintelui României astfel:

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Acum că am aflat exact ce este menționat în Constituție, vă invit să analizăm puțin pe înțelesul tuturor aceste două aliniate.

Deci Președintele României are dreptul să reprezinte țara la diverse întâlniri de genul Consiliului European, întâlniri bilaterale cu alți președinți de stat sau șefi de guverne, în cadrul unor organisme și organizații internationale, etc. În plus, are rolul de a media diverse probleme între puterile statului. Care sunt puterile statului? Puterea legislativă care este reprezentată de Parlament, puterea executivă care este reprezentată de Guvern și puterea juridică care este reprezentată de Înalta Curte de Casație și Justiție și toate instituțiile subordonate. Ce rol are fiecare dintre aceste instituții? Pe scurt: Parlamentul crează legi și exercită control asupra celorlalte puteri, Guvernul pune în practică toate legile și administrează țara, iar puterea judecătorească interpretează legile și le aplică.

Am vrut să precizez pe scurt rolul celor trei puteri pentru a sublinia ce nu trebuie să facă un președinte. El nu poate să dea legi, poate doar să le verifice și dacă are suspiciuni că nu sunt constituționale, poate să ceară un control de constituționalitate, iar Curtea Constituțională e singura instituție care poate spune dacă o lege este sau nu constituțională, deci nu Președintele României. Deasemenea Președintele nu are nici o legătură cu bugetul țării, cu execuția bugetară, cu salariile, cu investițiile, cu pensiile, cu ajutoarele sociale sau așa mai departe.Acestea toate sunt în responsabilitatea Guvernului. Președintele poate cel mult să solicite întâlniri între Guvern și societate pentru a clarifica diverse probleme sau a încerca să se ajungă la o soluție în cazul unor probleme. Mai mult, nu are legătură cu formarea guvernului, cu numirea miniștrilor sau a altor funcții din Guvern. El doar nominalizează o persoană pentru postul de prim-ministru, iar această persoană are datoria să formeze un guvern care să fie acceptat de către Parlament.  Nu în ultimul rând, Președintele nu are nici o legătură cu anchetarea, judecarea sau condamnarea unor persoane. Asta este treaba sistemului juridic.

Totuși ce putem să îi reproșăm unui președinte? Eu cred că am putea să îi reproșăm dacă ar face anumite declarații la nivel internațional care pune țara într-o poziție proastă. Sau dacă declarațiile ar aduce atingere independenței acestei tări sau integrității sale. Exemple concrete vă las pe dumneavoastră să vă imaginați. Un alt lucru pe care unii președinți l-au făcut și care este de condamnat ar fi să se implice în campania electorală de partea unui partid. Trebuie să fim conștienți că președintele este al României, al nostru, al tuturor. El nu trebuie să fie părtinitor cu niciun partid! Însă vizibilitatea de care dispune poate fi folosită pentru a aduce în discuție diverse teme de interes general, forțând astfel societatea să le dezbată, să le conștientizeze și eventual să reacționeze în raport cu astfel de teme.

Vă  mulțumesc că ați citit articolul și vă aștept și pe viitor să dezbatem subiecte de interes general sau de actualitate.

Dacă vi s-a părut interesant și vreți să fiți la curent cu următoarele publicații ale acestui blog nu trebuie decât să vă abonați introducând adresa de email în formularul din dreapta și să apăsați butonul ”Mă abonez!” sau să dați LIKE paginii de facebook, pe care o găsiți deasemenea în dreapta articolului.

Un gând despre „Atribuțiile Președintelui României

  1. Bun articol. E chiar nevoie de asemenea clarificari pentru rolul unui presedinte de stat in Romania, deoarece adesea se fac confuzii cu acel „presedinte jucator” pe modelul lui Traian Basescu. Totusi, nu ai adaugat faptul ca presedintele poate convoca CSAT-ul si poate emite diverse stari ale natiunii (stari de urgenta).
    Eu ti-am apreciat articolul. De asemenea, daca doresti, poti arunca o privire si pe blogul meu 🙂

    Numai bine,
    Paul

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s