General

Asul din mânecă

Salutare din nou stimați cititori!

Azi vreau să analizăm puțin procentele din sondaje ale partidelor, pe cine reprezintă ele și cum putem influența noi aceste procente. Și să nu îmi spuneți că noi nu putem influența rezultatele pentru că nu o să vă cred, iar un simplu exemplu a fost alegerea Președintelui României în 2014.

Ideea este că fiecare partid vechi gen PSD, PNL, UDMR dar și câteva personaje politice precum Băsescu sau Tăriceanu au propriul lor electorat care îi vor vota indiferent dacă sunt condamnați, indiferent de ce spun, indiferent de ce fac sau au făcut în trecut și indiferent de ce se întâmplă în perioada următoare. Sunt semenii noștrii și le acceptăm opinia politică. Însă, ce trebuie să realizăm noi este că acest electorat de bază reprezintă maxim 40% din cetățenii cu drept de vot. Dacă într-un sondaj, PSD apare cu 40% intenție de vot nu înseamnă că 40% dintre români îi vor pe cei de la PSD la putere, ci înseamnă că 40% dintre cei care merg la vot îi simpatizează pe cei de la PSD. Și un calcul simplu ne arată că 40% intenție de vot la o prezență de 40-45% înseamnă de fapt 16-18% dintre românii cu drept de vot. La fel și în cazul PNL-ului sau a altor partide.

Așadar, noi trebuie să fim conștienți că majoritatea este  la cei indiferenți, care nu merg la vot, care așteaptă probabil o schimbare, care așteaptă probabil un partid nou care să îi reprezinte sau să se schimbe ceva în vechile partide și să le redea încrederea. Dacă facem un exercițiu simplu de imaginație și înființăm un partid al celor care nu merg la vot, atunci acest partid ar avea 50-60% în sondaje. Vă imaginați ce forță stă acum în mâinile noastre? Nici nu trebuie să ne mai plângem că toți pensionarii votează PSD cu ochii închiși, sau că maghiarii votează UDMR sau că penalii cumpără voturi, și așa mai departe. Nu trebuie decât să iasă la vot toți cei indiferenți.

În altă oridine de idei, de data asta chiar există câteva partide noi, există independenți, există destule variante pentru a ieși la vot. Totul rămâne în sarcina noastră să ne mobilizăm. Vrei să fii condus de 16% din populație? Se poate. Vrei să te reprezinte vecinul de bloc care joacă table? Nu e nici o problemă, doar că probabil el vede altfel lucrurile decât le vezi tu. Până la urmă acestea sunt regulile democrației: nu te obligă nimeni să votezi, dar nici nu te ia nimeni în considerare dacă alegi să stai acasă.

Ca și concluzie vă îndemn să vă informați, să vedeți ce oferă fiecare partid și să îi votați pe cei care vă reprezintă pentru că, așa cum spuneam într-un articol anterior, statul suntem noi, statul va exista cu sau fără votul tău, dar de ce să nu fie un stat așa cum vrei tu? De ce să fie un stat așa cum vor alții?

asul

Vă  mulțumesc că ați citit articolul și vă aștept și pe viitor să dezbatem subiecte de interes general.

 

Dacă vi s-a părut interesant și vreți să fiți la curent cu următoarele publicații ale acestui blog nu trebuie decât să vă abonați introducând adresa de email în formularul din dreapta și să apăsați butonul ”Mă abonez!” sau să dați LIKE paginii de facebook, pe care o găsiți deasemenea în dreapta articolului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s