Actualitate

Naivi, proști sau indiferenți?

thinking

Articolul de față este pe aceași temă ca și acest articol mai vechi. Știți că suntem în campanie electorală și partidele politice se luptă pentru voturile cetățenilor. În aceste condiții fiecare partid expune în spațiul public intențiile lor pentru următorii patru ani în cazul în care vor avea majoritate parlamentară și vor forma guvernul. Până acum totul este normal. Problema apare în momentul în care începi să analizezi aceste promisiuni care sunt multe, ambigue și pompoase – parcă intenționat făcute pentru a nu le putea înțelege majoritatea oamenilor. Așa că m-am gândit să vă prezint ideea generală a unui astfel de program printr-o comparație cu o situație din viața reală mult mai ușor de înțeles.

Să presupunem că sunteți în căutarea unui loc de muncă. Aveți o minimă experiență ca și agent de vânzări și găsiți din întâmplare următorul anunț: ”Angajez agent de vânzări, salariu de 10.000 lei, program de lucru 2 ore pe săptămână.” Sunt convins că cel puțin prima reacție este că v-a pus Dumnezeu mâna în cap și nu știți cum să apucați mai repede telefonul să sunați și să spuneți că sunteți disponibil. Sau poate stați puțin pe gânduri și vă gândiți că nu are cum să fie chiar așa mocăciune și poate anunțul este fals, dar totuși sunați să vedeți despre ce e vorba. Surpriză, în celălalt capăt al telefonului, o voce drăguță vă confirmă anunțul și vă invită la un interviu. Hmmmm … deja se îngroașă puțin gluma. Chiar dacă sunteți credul sau nu, vă duceți la interviu, că doar nu aveți nimic de pierdut, oricum sunteți în căutarea unui loc de muncă. Acolo – după câteva întrebări generale și introducere în istoria firmei –  vi se pune în față un contact de vreo 20 de pagini, cu scris mic și complicat, dar care pe prima pagina confirma datele din anunț: salariu 10.000 lei, program de lucru 2 ore/săptămână, perioadă contractuală 4 ani, sunt datele firmei, ale dumneavoastră, semnături, ștampile, tot ce trebuie. În rest niște clauze, condiții, etc, nimic relevant propabil. Voi semnați foarte bucuroși contractul, vă duceți acasă, faceți bairam. Ce să mai vorbim, vi s-au aliniat planetele, tot Universul este cu dumneavoastră! Trece prima lună, de acomodare, nimeni nu vă cere nimic deosebit, doar datele cardului unde să vă vireze salariul, câteva semnături pentru protecția muncii, faceți și un training scurt – banalități într-un cuvânt. În rest stați acasă relaxați și asteptați, bineînteles, salariul. Când verificați cardul, surpriză mare! 0 lei din partea firmei și -20 de lei comision de administrare din partea băncii. Clar sunteți revoltat și vă duceți să faceți scandal la firmă. Restul nici nu mai contează: poate era scris cu litere mici că trebuie să faceți un target pe care nu l-a făcut niimeni, niciodată în istoria agenților de vânzări pentru salariul acela, poate era scris că salariul se aplică după 4 ani, etc. Și ca să fie problema și mai mare – dacă vă dați demisia înainte să treacă cei 4 ani din contract trebuie să plătiți 50.000 lei cheltuieli de training. Nasol momentul când realizați – de fapt – ce țeapă ați luat.

Cam așa sună programul PSD-ului, prezentat de domnul Dragnea ieri la o emisiune a ziarului Financiar. 850.000 de noi locuri de muncă create (în condițiile în care sunt 480.000 de șomeri în toată România si poate alte câteva sute de mii care nu se află în nici o evidență, dar totuși 850.000!?), creștere economică de minim 6% fără să luăm în calcul investițiile private, deci poate ajunge până la 8-9%, chiar 10% de ce nu? Autostrăzi în toată Romania: de la București-Craiova-Calafat, la București-Iași, Iași-Târgoviște și încă vreo 2-3. Investiții de cel puțin 50 de miliarde de lei!!! Și asta la modul cel mai pesimist, ele pot fi de 100, 200 de miliarde de lei. Salarii minime de 1.200 Euro la pentru medicii debutanți, si 3.600Euro la cel cu experiență, impozite zero la salariile până în 2.000 de lei și doar 10% pentru restul (în condițiile în care acum este 16%). Eu unul, când îl auzeam – sincer vă spun- mă simțeam prost. Chiar mă întrebam unde a fost domnul Dragnea sau PSD-ul până acum că am fi fost mult peste toate țările din lumea asta. Sau de ce nu este domnul Dragnea consilierul lui Donald Trump sau al Angelei Merkel la cât de multe lucruri poate să facă?

Pentru mine este clar că este o supra licitație de prost gust din care vor realiza probabil doar 1%. Dar totuși, întrebarea este până unde se poate merge cu aceste promisiuni? Câtă lume oare crede în ele? Cum răspund politicienii pentru aceste promisiuni pe care nu le onorează? Pentru că așa cum am spus și povestioara de la început, după ce ai semnat contractul (sau ai dat votul în cazul alegerilor) nu mai contează ce au promis pentru că probabil doar prin mișcări de stradă mai poți să îi tragi la răspundere. Altfel vor găsi ei zeci de scuze în fiecare zi, cum că lucrurile nu stau chiar așa cum credeau ei, că guvernul precedent le-a lăsat nu știu ce datorie, nu știu ce situație grea, că s-a întâmplat nu știu ce criză pe nu știu unde și atunci ei nu mai pot să își îndeplinească promisiunile. Orice om cred că te poate întelege când promiți 100.000 de locuri de muncă și faci doar 95.000 din diverse motive. Dar când promiți 850.000 și probabil o să faci 50.000 – indiferent de motive – oare te mai poate înțelege cineva? Oare nu îți sfidează inteligența? Ca să nu mai zic că au mai fost la guvernare până de curând și nu prea au făcut mare lucru. Cel puțin nimic comparabil cu actualele promisiuni. Deci cum oare or face ei atât de multe lucruri de data asta, chiar nu pot să îmi imaginez. Și cred că nici pe ei nu îi interesează pentru că scopul lor este să câștige alegerile și atât. Din punctul meu de vedere un astfel de program este neserios, chiar și pentru mine – un amator în domeniu, este o batjocură la adresa inteligenței oricărui om care vrea să gândească cu propriul creier și să treacă prin filtrul propriu aceste informații și să nu ia de bun doar ambalajul, ci să caute și conținutul.

Revenind la povestioara de la început, dați-mi voie să vă întreb dacă voi ați semna acel contract sau l-ați citi înainte, sau  măcar ați pune suficiente întrebări pentru a vă lămuri despre ce este vorba și a vă da seama că de fapt este o țeapă?

Va salut și vă doresc o zi cât mai frumoasă!

 

Dacă vi s-a părut interesant și vreți să fiți la curent cu următoarele publicații ale acestui blog nu trebuie decât să vă abonați introducând adresa de email în formularul din dreapta și să apăsați butonul ”Mă abonez!” sau să dați LIKE paginii de facebook, pe care o găsiți deasemenea în dreapta articolului.

2 gânduri despre „Naivi, proști sau indiferenți?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s