General

Noi și politica (2)

noi-si-politica-2

De curând am avut o discuție foarte interesantă despre politică cu o persoană dragă însă cu idei foarte diferite de ale mele și consider că merită relatată pentru că sunt sigur că  foarte multe persoane se vor regăsi într-unul dintre cele două personaje. Totodată cred că va oferi răspuns multor întrebări. Mai jos este un rezumat al ideilor dezbătute de mine împreună cu intelocutorul meu.

Toată discuția a pornit de la alegerile care urmează peste puțin timp la noi în țară. Perspectiva interlocutorului meu este aceea că votul nostru nu contează deoarece avem de ales dintre aceiași politicieni corupți, hoți și mincinoși cu care se pare că deja ne-am obișnuit. Adică ne-am obișnuit ca ei să promită în campanie câte în lună și în stele și apoi să nu facă aproape nimic din ceea ce au promis pentru că sinceri să fim, totul a fost o supra licitație: cine dă mai mult ca să câștige mai multe voturi. Ne-am obișnuit să facă legi cu dedicație pentru ei și pentru apropiații lor. Ne-am obișnuit să nu ne bage în seamă decât odată la 4 ani, pentru că în rest nu au nevoie de nimic de la noi, decât de liniște să își facă ”datoria”. Ne-am obișnuit cu soluțiile imorale, cu traseismul politic și cu lipsa de doctrină a tuturor partidelor. Este clar că respectivul nu se simte reprezentat de actualii politicieni, ba chiar nu are nicio așteptare de la ei, simțindu-se în minoritate. Nu vrea decât ca aceștia să intervină cât mai puțin în viața lui: să îi ia cât mai puține taxe și impozite, să îl oblige la cât mai puține drumuri pe la diverse instituții ale statului și în rest fiecare să își vadă de viața lui.

Doar că lucrurile nu stau chiar așa. Dacă ne uităm departe de tot în trecutul civilizației, cetățenii erau cei care își doreau să facă parte dintr-un stat, ei erau cei care acceptau să plătească de bună voie taxe și impozite, ba chiar să meargă la război pentru apărarea statului în care trăiesc. Ca să nu mai spunem că statul – ideea de stat – a fost inventată tot de oameni. Puteau foarte bine să trăiască în zone total libere (barbare), unde legea junglei era singura lege, însă nu își doreau asta! Vroiau să facă parte dintr-un stat. De ce? Pentru că statul este cel care îți oferă protecție. Poate nu cu un procent de 100%, dar totuși oferă. Pentru că dacă nu ar fi statul, ar putea să vină un tuciuriu cu ceafa lată și să se instaleze la tine în apartament pentru că poate, nu-i așa? Mai mult, când ți se face rău și nu știi cum să o mai scoți la capăt, dai fuga la medicul de familie sau chiar la spital, și acolo primești un ajutor. Poate nu este perfect, dar totuși este mult mai mult decât deloc. Exemplele pot continua dar ideea este una singură: statul ne oferă foarte multe avantaje, foarte mult confort și o viață pe care nu am putea să o avem în afara unei societăți. Iar toate acestea costă – costă foarte mult. Unii se revoltă că din venitul lor statul încasează aproximativ 40%. Că statul le risipește banii aiurea, că nu face ceva util și așa mai departe. Dragii mei, poate nu ați ajuns cu cuțitul la os, să vedeți cum ați da voi de bună voie 99% din tot ce aveți numai să aveți parte în continuare de tot ceea ce vă înconjoară în acest moment.  Omul are tendința să nu mai aprecieze un lucru după ce l-a obținut, dar eu sunt sigur că dacă nu l-ar avea, acel lucru ar fi extrem de valoros.

Așadar, statul are rolul lui foarte bine definit în cadrul unei societăți, iar noi suntem datori să-l întreținem. Suntem datori să ne dăm tot interesul pentru buna lui fucționare, suntem datori să îl sprijinim – așa cum putem fiecare, suntem datori să îl protejăm și să participăm la dezvoltarea lui. Statul nu este ceva impus de extratereștri care funcționează de unul singur, el este un produs al nostru, al oamenilor, în interesul nostru, iar dacă noi ne dăm la o parte, cu siguranță vor fi alții care ne vor lua locul și se vor ocupa de buna lui funcționare. Dacă ceva merge bine sau rău, este cu siguranță datorită sau din cauza noastră – a noastră a tuturor. Dacă nu te duci la vot, nu este nicio problemă, votul celui care se duce va conta dublu. Dacă dai șpagă la medic sau cadouri profesorilor, nu e nicio problemă, copilul tău va fi obligat să dea și el șpagă mai departe și să se mintă pe el însuși. Dacă închizii ochii la o ilegalitate, nu e nicio problemă, dar când ilegalitatea va fi impotriva ta să nu te aștepți ca cineva să te ajute. Stai deoparte când un hoț fură un portofel? Stai liniștit că nu dispare lumea, doar că probabil data viitoare o să fii tu sau copilul tău sau soția ta cea care va fi furată. Totul este un sistem care funcționează așa cum îl lăsăm noi să funcționeze. Este un sistem creat de noi, pentru noi. Cu siguranță unii vor să profite de el dar asta este natura omului și totul în jurul nostru este o competiție.

În concluzie, nu cădeți în capcana de a vă delimita de stat și tot ce înseamnă el, pentru că va delimitați de voi înșivă. Implicați-vă fiecare după propria lui putere și influențați lucrurile atât cât puteți în direcția pe care o doriți voi.

Vă mulțumesc că ați citit articolul și vă doresc o zi plăcută în continuare!

Dacă articolul vi s-a părut interesant și vreți să fiți la curent cu următoarele publicații ale acestui blog nu trebuie decât să vă abonați introducând adresa de email în formularul din dreapta și să apăsați butonul ”Mă abonez!” sau să dați LIKE paginii de facebook, pe care o găsiți deasemenea în dreapta articolului.

2 gânduri despre „Noi și politica (2)

  1. M-am bucurat citind acest articol si constatand atat optimismul, cat si justetea abordarii. Ne-am invatat de prea mult timp cu ideea ca nu conteaza ce faci, ce crezi, tot aia e, ca politicienii sunt asa cum sunt etc. Dar e mai simplu asa: daca esti doar un pion neinsemnat ai justificare sa nu faci nimic! Ce e mai grav e ca cei din jur incearca sa te convinga sa faci la fel ca ei, sa fii pasiv si tu ca asa e bine. Si uite asa ne-am facut un popor de pioni egoisti si fara chef de a face ei insisi ceva, doar sa astepte de la altii. E frustrant cel putin pentru mine! E drept ca, pe masura ce timpul trece, dat fiind ca majoritatea continua sa fie asa, optimismul si energia scad, nu neg, dar e important avantul si dorinta si optimismul si, evident, fapta, nu doar vorba.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s