General

Noi și politica

implicare

Articolul de azi va fi despre nevoia de educație politică a noastră – a tuturor, despre cum  influențează politica viața noastră de zi cu zi, despre ce influență putem avea noi în politică și bineînteles cum influențează implicarea/neimplicarea noastră sistemul politic.

În primul rând trebuie spus foarte clar că politica și sistemul politic nu există separat de societate și nu funcționează independent. Rolul clasei politice este de a reprezenta cetățenii iar rezultatele politicului sunt de fapt rezultatele noastre. Spre exemplu, ne este indiferent cât este TVA-ul? Ne afectează cumva modificarea acestei taxe? Bineînțeles, de ea depinde într-o oarecare măsură prețul tuturor produselor pe care noi le cumpărăm, pe care noi le plătim. Ne interesează cumva salariul minim, prețul combustibilului, impozitul pe casă, mașină, terenuri? Sigur că da, pentru că aceia sunt bani care pleacă din buzunarul nostru în diferite bugete ale acestei țări. Nu vin politicienii cu bani de acasă ca să construiască bugetele și să plătească tot felul de cheltuieli! Ei nu fac decât să gestioneze banii noștri colectați din taxe și impozite. Chiar și în momentul în care nu sunt suficienți bani și statul sau o altă autoritate face un împrumut tot noi suntem aceia care vom rambursa acele împrumuturi. Așadar este clar că tot ceea ce se întâmplă în politică ne influențează viața. Chiar dacă ești plecat și muncești într-o altă țară, tot te influențează deciziile politice. Asta se întâmplă atât timp cât ești cetățeanul unei țări. Și chiar dacă îți schimbi cetățenia, tot te va influența deciziile politice ale statului adoptiv.

Dacă am stabilit că politica este de fapt despre noi și pentru noi atunci haideți să vedem ce putem face noi ca să ne fie mai bine din acest punct de vedere. Cel mai la îndemână și simplu mod de a interveni – noi ca simpli cetățeni – în politică este votul. Prin vot noi decidem cine ne reprezintă, cine ia decizii pentru noi. Mulți spun că votul este nesemnificativ ori pentru că ai de ales între persoane care nu te reprezintă, ori pentru că există dubii că va fi respectată decizia ta (aici putem include traseismul politic dar și promisiunile nerespectate),  ori multe alte motive. Să spunem că aveți dreptate, dar votul se oferă cel puțin odată la 4 ani și nu este singurul mijloc de implicare politică a cetățeanului.

Un alt mijloc este protestul. Orice cetățean are dreptul constituțional să protesteze, bineînțeles cu respectarea legii, pașnic și decent, dar totuși  nimeni nu ar trebui să îți interzică acest drept. În funcție de amploarea protestului sunt convins că sunt decizii care se pot lua la ”presiunea străzii”.

Pe lângă vot și protest avem la îndemână și calea implicării directe în politică. Aceasta presupunea mult mai mult timp investit, dar în momentul în care nimeni de pe scena politică nu te mai reprezintă, este clar că tu trebuie să te implici. Iar dacă sunt mulți cetățeni nereprezentați atunci este evident că va apărea un nou val politic, un nou trend, un nou suflu. Mai există și posibilitatea de a susține financiar un partid sau politician care te reprezintă. În felul acesta îl responsabilizezi atât pe el dar și tu vei fi mult mai atent la activitatea acestuia. O dezbare mai largă a acestui subiect îl găsiți în postarea „Nu ezita să susții ceea ce te reprezintă„.

După cum puteți vedea, noi ca simpli cetățeni putem influența viața politică. Noi trebuie să ne folosim de factorul politic pentru a obține ceea ce vrem. Noi trebuie să cerem politicienilor să facă ceea ce avem noi nevoie.

Probabil că implicarea mai redusă a societății în politică s-a datorat regimului comunist care a asuprit orice tentativă de exprimare a propriei opinii. Însă acest regim a dispărut de cel puțin 25 de ani, între timp au apărut noi generații de oameni și or să apară în continuare oameni cu mentalități liberale, neînfricați și conștienți de responsabilitățile lor.

Ne mai rămâne o singură chestie de făcut. Să ne informăm! Pentru a putea cere unui politician sau unui  partid ceva, trebuie să știi ceea ce vrei, să știi dacă se poate realiza și cum se poate realiza pentru a fi credibil și mai ales pentru a nu te lăsa păcălit.

Consider că a venit timpul să ne asumăm fiecare dintre noi implicarea în politică, să avem curajul și cunoștințele pentru a face acest lucru iar politicienii nu vor putea să nu țină cont de noi.

 

Dacă vi s-a părut interesant și vreți să fiți la curent cu următoarele publicații ale acestui blog nu trebuie decât să vă abonați introducând adresa de email în formularul din dreapta și să apăsați butonul ”Mă abonez!” sau să dați LIKE paginii de facebook, pe care o găsiți tot în dreapta articolului.

 

 

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s