Actualitate

Alegerile din Moldova, Bulgaria, America & others

Vă salut din nou stimați cititori! Un subiect destul de fierbinte și intens discutat este legat de rezultatele recentelor alegeri. Fie că vorbim de Republica Moldova sau Bulgaria, de Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie, este clar că rezulatele sunt suprinzătoare pentru mulți dintre noi. Haideți să le analizăm puțin și să tragem niște concluzii.

În primul rând așa cum am spus și mai sus toate aceste rezultate sunt surprinzătoare. Majoritatea caselor de sondare a opiniei publice nu au reușit să le prevadă și deasemenea au creat mari diviziuni sociale. Putem presupune că oamenii intervievați în cadrul cercetărilor sociale de sondare au ascuns intenția adevărată? Ei se simt reprezentați de un anumit candidat sau un anumit program, dar le este probabil rușine să recunoască acest lucru.

O altă caracteristică comună a lor este doza mare a câtorva ingrediente periculoase cum ar fi: populismul și naționalismul. Aceste ultime victorii par a fi niște victorii împotriva mult hulitei globalizări. Referitor la acest aspect am putea pune rezultatele pe spatele internetului care bombardează cititorii cu foarte multe informații, dar pe care nimeni nu le mai citește până la sfârșit, pe care nimeni nu le mai procesează cu propriul creier. Mulți se mulțumesc să citească doar titlurile și mai ales să le ia drept niște adevăruri. Este adevărat că globalizarea a dus la mutarea unor capacități de producție în tări cu mână de muncă ieftina (China în special sau Asia în general) și pierderea unor locuri de muncă în țările dezvoltate, dar totodata a însemnat scăderea prețurilor, posibilități de investiții mult mai mari în cercetare, etc.

A contat mai mult carisma liderilor decât programele lor politice. Lumea pare să se fi săturat de promisiuni care de multe ori nu se îndeplinesc și începe să se bazeze pe emoție, pe feeling, pe instinct și mai puțin pe ce prezintă un candidat, pe ce vrea să facă, pe ce promite sau pe ce calități are.

Toate aceste ultime algeri au fost preponderend câștigate de un vot negativ inspirat de ură, rasism, xenofobie, frustrare, frică, etc. Au fost voturi antisistem, voturi ale unor oameni dezamăgiți care sunt în stare să accepte orice, numai ce a fost nu. Fiecare este liber și are dreptul la vot. Poate acesta este mecanismul prin care se reglează lucrurile la nivel macro. Un fel de selecție naturală a noastră a tuturor.

În încheiere vă recomand un articol interesant despre cum se repetă istoria.

Dacă vi s-a părut interesant și vreți să fiți la curent cu următoarele publicații ale acestui blog nu trebuie decât să vă abonați introducând adresa de email în formularul din dreapta și să apăsați butonul ”Mă abonez!” sau să dați LIKE paginii de facebook, pe care o găsiți tot în dreapta articolului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s