Actualitate

Parabola familiei fericite

parabola

Pentru a înțelege cât mai bine propunerile electorale haideți să ne imaginăm o familie cu unu, doi, trei copii, cu o mamă casnică și un tată care aduce bani în casă așa cum probabil sunt câteva sute de mii în România. Să prepunem că tatăl are un salariu de 2.000 de lei, au o casă dotată modest, dar sunt proprietari iar nivelul de fericire este mediu.

Ca în orice familie, și aici există neajunsuri. Copii vor un telefon inteligent, mama vrea o mobilă nouă în bucătarie și cu toții ar vrea să plece într-un concediu. Este perfect normal să ne dorim mai mult, acesta fiind motorul dezvoltării unei societăți. Deci până acum totul este normal.

Scenariul PNL. Pentru că tot este bătut la cap să facă rost de mai mulți bani, tatăl vine acasă și spune întregii familii: ”De mâine o să câștig 3.000 de lei! Așa mi-a promis patronul.”. Toată lumea este fericită, deschid singura șampanie din casă, pe care o țineau pentru Revelion, fac un dans în mijlocul casei și se bagă la culcare. A doua zi, tatăl nu aduce 3.000 de lei și le spune că patronul nu a încasat încă banii pe lucrare, dar îi va da mâine, pentru că așa a promis. Din nou este multă fericire în familie. Se duc în sufragrie, se uită la televizor și apoi se duc la culare cu speranță. A treia zi, tatăl vine acasă și toți sar pe el să vadă marele salariu. Tatăl din nou trebuie să caute o scuză pentru că nu are banii în plus promiși familiei. Membrii familiei deja încep să își piardă îndrederea în el și în curând se vor răzbuna atât pe tată cât și pe patron.

Scenariul PSD. Începe la fel ca și scenariul de mai sus, dar continuarea este cu totul alta. După ce le-a promis un salariu mai mare membrilor familiei, iar aceștia asteaptă cu foarte mult entuziasm venirea acasă a tatălui, iată că acesta din urmă sosește acasă și pune pe masă 3.000 de lei, așa cum a promis. Bineînțeles că se desfac vinuri spumante, se dansează, toată lumea jubilează și fericirea este la cote maxime. Osteniți de atâta zbenguit se duc cu toții în sufragerie să se uite la televizor, doar că – surpriză – televizorul nu mai este!!! Revoltați se întreabă toți unde-i televizorul, iar tatăl le răspunde relaxat: ”Este pe masă dragii mei, peste cei 2.000 de lei din salariu!”.

Am ales doar aceste două scenarii (partide) pentru că ele sunt cele mai importante și ele au o tradiție în a promite și a nu realiza, restul par a fi doar niște sateliți utili pe moment și care vor dispărea în momentul în care nu mai are nimeni nevoie de ele, iar alte sunt prea noi pentru a ne face o parere clară dar oferă posibilitatea schimbării.

Și mai este o chestie la mijloc: așa se pierde încrederea în sistemul politic actual, pentru că toți promit și nu fac, pentru că toți mint, pentru că toți fac orice și spun orice pentru niște voturi. Și uite așa lumea se îndreaptă către persoane justițiare și către sisteme totalitare. Pentru că trebuie să știți că și Hitler și Stalin și Musolini au ajuns la putere cu susținerea populației, prin exploatarea unor nemulțumiri cauzate de vechile sisteme politice. Poate că mai este mult până acolo, dar populismul este calea cea mai sigură.

Atât pentru astăzi, să ne auzim cu bine data viitoare!

P.S. cred că se potrivește destul de bine cu articolul de azi următoarea zicală: pe afară este vopsit gardul iar înăuntru … leopardul!

Dacă vi s-a părut interesant și vreți să fiți la curent cu următoarele publicații ale acestui blog nu trebuie decât să vă abonați introducând adresa de email în formularul din dreapta și să apăsați butonul ”Mă abonez!” sau să dați LIKE paginii de facebook, pe care o găsiți tot în dreapta articolului.

 

 

 

 

Reclame

Un gând despre „Parabola familiei fericite

  1. Sunt complet de acord cu tine, se pare ca acum este la moda sa ne promitem multe si sa nu facem nimic, iar spre surprinderea mea oamenii chiar asta vor, ori poate nici macar nu isi dau seama ca sunt mintit si pacaliti…Nu stiu spre ce ne mai intreptam…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s