General

Ești stângaci sau dreptaci?

doctrina2

Discuția de azi o vom purta printre câteva cuvinte cheie precum doctrină, principiu, solidaritate, competiție, egalitate și echitate și reprezintă o continuare a articolului anterior.

Majoritatea democrațiilor au partide socialiste precum și partide liberale dar și conservatoare, ecologiste și asa mai departe. Dacă presupunem că partidele respective își respectă doctrina atunci apare inevitabil întrebarea: care doctrină este mai bună?

Trebuie să spunem din capul locului că aceasta este o întrebare cât se poate de falsă. Fiecare are avantajele ei doar că fiecare privește lucrurile dintr-o anumită perspectivă. Toate sunt, sau ar trebui să fie, în interesul cetățeanului iar singura diferență să fie modul prin care se satisface acest interes.

Haideți să le luăm puțin pe rând. Socialismul poate fi legat foarte strâns de cuvântul SOLIDARITATE, de sprijinirea cetățeanului în momentele mai grele dar în același timp obligarea celor care au depășit un anumit nivel de trai să contribuie pentru această solidaritate. Un alt cuvânt cheie al socialismului este STATUL, ca și instrument principal de punere în practică a principiilor sale. De ce statul? Pentru că statul te poate obliga să respecți regulile sale și tot statul oferă mijloacele de punere în practică. Pentru exemplificare, câteva măsuri socialiste ar fi: scutirea de impozite a celor fără venituri sau cu venituri foarte mici dar și supraimpozitarea celor cu venituri mari – așa numita impozitare progresivă, alocații sau ajutoare pentru cei fără un loc de muncă dar și impozite mai mari pentru cei cu salarii mari, crearea de locuri de muncă la stat dacă este nevoie prin crearea sau dezvoltarea de entități care să realizeze bunuri și servicii necesare societății cum ar fi educatori, învățători, medici, funcționari publici, companii de stat, etc. Reglementarea unor prețuri și tarife este tot o măsura a statului socialist precum și subvenționarea acestora. Toate acestea duc spre un alt concept numit ECHITATE socială, iar popular se spune că un astfel de partid este de STÂNGA.

De partea cealaltă a baricadei ideologice este liberalismul și cuvântul care îl definește cel mai bine este COMPETIȚIE. Acesta presupune un tratament EGAL indiferent de venituri, de clasa socială sau de istoric. Aici statul se implică cât mai puțin și lasă actorii sociali să concureze pentru locuri de muncă, să concureze pentru clienți, pentru idei și rezultate. Rolul statului se reduce doar la supravegherea societății și asigurarea respectării regulilor de către toată lumea, în rest ești liber să câstigi cât vrei -taxele sunt aceleași pentru toți indiferent de venit, ești liber să faci orice business pentru că statul nu te concurează cu societăți proprii sau prin subvenții dar nici nu îți oferă un avantaj față de un business mare, iar dacă ai dat faliment, statul nu îți salvează afacerea și, deasemenea, dacă nu vrei să lucrezi sau nu te adaptezi cerințelor pieței libere o să o duci destul de greu. Ca și principiu, un stat liberal va plăti pentru achiziția bunurilor și serviciilor de care are nevoie. Spre exemplu statul va încuraja școlile particulare, spitalele private și va reduce la  minim funcționarii publici dar și taxele și impozitele. Un partid cu o astfel de doctrină este un partid de DREAPTA.

Din câte puteți observa singuri, cele două doctrine au fiecare avantajele lor cărora le corespund automat niște dezavantaje și cred că populația aderă la ele în funcție de propriu interes. Credeți că există însă vreo legătură între nivelul de dezvoltare al unei societăți și cei care câștigă alegerile? Dar între educație și preferințele alegătorilor? Și o ultimă întrebare: voi sunteți stângaci sau dreptaci? Adică de stânga sau de dreapta, vroiam să zic.

În articolul următor vom vorbi și despre celelalte doctrine dar și despre extremele lor și motivele pentru care apar.

Dacă vi s-a părut interesant și vreți să fiți la curent cu următoarele publicații ale acestui blog nu trebuie decât să vă abonați introducând adresa de email în formularul din dreapta și să apăsați butonul ”Mă abonez!” sau să dați LIKE paginii de facebook, pe care o găsiți tot în dreapta articolului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s