Actualitate

Pași către UNIRE

unire

 

Consider că unirea a două state este un proces  foarte interesant și un eveniment istoric care  merită să fie dezbătut. În ultima perioadă se fac pași clari către unirea României și Moldovei. O parte dintre acești pași îi vedem dar nu îi luăm prea în serios iar o altă parte nici măcar nu îi vedem. Cu toți acești pași însă, unirea a două state este un proces foarte complicat și de durată. Cel mai important aspect este susținerea populară pentru că nicio unire democratică nu se poate realiza fără sprijin popular, iar acest proces a început în Romania prin celebra lozincă ”BASARABIA – PĂMÂNT ROMÂNESC!” care a avut rolul de a conștientiza publicul larg dar și de a aduce în discuție subiectul unirii.

Apoi au început destul de timid să apară mișcări unioniste precum Acțiunea 2012 sau Tinerii Moldovei, marșuri, declarații dar au început să apară și măsuri economice concrete precum construcția unui gazoduct între România și Moldova, a unei linii de înaltă tensiune între cele două state și se prefigurează chiar construcția unei autostrăzi care să lege cele două Moldove. Deasemenea România și-a deschis piața pentru produsele moldovenești blocate la export în Rusia precum vinurile și fructele, devenind astfel primul partener comercial al Republicii Moldova. Toate acestea pentru a oferi Moldovei alternative, pentru a o scoate de sub influența rusească și a-i permite să își decidă singură viitorul. Acestea sunt doar câteva măsuri pe palierul economic, însă România a susținut inclusiv renovarea unor școli și grădinițe, dotarea unor biblioteci cu cărți, renovarea unor muzee, înfrățirea unor localități dar și crearea unor celebre evenimente cultural-artistice. Deasemenea România a oferit anual mii de burse studenților moldoveni pentru a studia în România cu scopul evident de a crea o legătură mai profundă dar și de a prezenta moldovenilor situația reală din țara noastră pentru că trebuie să stiți că una dintre cele mai mari probleme ale procesului de unire este lipsa informației obiective. În Republica Moldova presa – scrisă, radiodifuzată sau televizată – este în mare parte dominată de entități rusești care selectează informația, schimbă perspectiva, o asociază cu evenimente negative sau chiar transmit informații false.

Pașii făcuți de cele două țări nu s-au limitat doar la aceste măsuri. S-a mers chiar mai departe și s-au oferit cetățenii locuitorilor din Republica Moldova pentru a-i ajuta să lucreze în Uniunea Europeană, să câștige un salariu mai mare, să ducă o viață mai bună cu dezavantajul de a fi o viață departe de casă, dar decât să plece în Rusia pe bani puțini mai bine să plece în UE pe bani mai mulți. Un alt pas a fost acordul de liberă trecere a frontierei pentru cetățenii Uniunii Europene pentru a facilita tranzitarea acesteia, pentru a ne cunoaște mai bine vecinii dar și pentru a stimula afacerile.

Așadar în doar câțiva ani s-au făcut pași concreți în condițiile în care România are propriile ei nevoi și probleme și sunt convins că se vor mai face și alți pași de acum înainte, însă procesul este unul complicat mai ales datorită situației din Transnistria care trebuie să spunem că nu este un teritoriu istoric al României, ci a fost adăugat de Stalin tocmai pentru a ține Republica Moldova dependentă de influența rusească. Stalin a luat cele 3 județe românești: Cahul, Bolgrad și Ismail și le-a dat Ucrainei alipind totodată Transnistria la Moldova cu scopul evident de a crea o problemă pe care doar rușii să o poată gestiona. În același timp au eliminat și accesul modovenilor la Marea Neagră. Dar dacă ne gândim că aceste probleme au fost create de oameni, tot oamenii vor fi cei care le vor rezolva, iar istoria ne va spune și numele lor.

Un alt ghimpe – mai mic dar de luat în calcul – este reprezentat de religia moldovenilor, care sunt ortodocsi – din aceași familie ca și românii – doar că sunt de rit vechi, adică la fel ca rușii și puțin diferiți de români. Transformarea moldovenilor din stânga Prutului în ortodocsi de rit vechi s-a întâmplat – evident – tot la presiunea sovieticilor și este evident că acum mitropolitul Vladimir al Moldovei, fiind subordonat direct partiarhului Kiril al Rusiei, face jocurile acestuia încercând să influenteze alegerile din Republica Moldova.  Trebuie să știți că biserica a jucat  un rol important în unirea Transilvaniei cu România în 1918 și cred că și de această dată ar putea avea un rol important pentru că atât românii cât și moldoveni sunt un popor credincios.

Momentul unirii va fi unul de mare curaj și de emancipare a poporului român de pe ambele maluri ale Prutului deoarece va însemna asumarea identității comune din punct de vedere istoric și împlinirea luptei pentru idealurile sale. Singura necunoscută rămâne timpul.

 

Dacă vi s-a părut interesant și vreți să fiți la curent cu următoarele publicații ale acestui blog nu trebuie decât să vă abonați introducând adresa de email în formularul din dreapta și să apăsați butonul ”Mă abonez!” sau să dați LIKE paginii de facebook, pe care o găsiți tot în dreapta articolului.

Reclame

2 gânduri despre „Pași către UNIRE

 1. Este destul de clar ca la noi lucrurile se misca in acest sens, nu doar la nivel de discurs, dar in Republica Moldova se misca? Ei in ce directie crezi ca se indreapta? Pana una alta, sondajele la ei indica o reprezentare minoritara a celor care doresc unire, iar in prezent vedem cu totii ce se intampla la alegerile prezidentiale, chiar si parlamentare. Pro-rusii par a castiga multe dintre bataliile politice si economice acolo. Si hai sa discutam si de implicarea populatiei: 10% dintre cei care au votat au intre 18-25 ani. 10%!?!?!? Asta spune multe. Schimbarea si procesul de unire trebuie sa inceapa si din partea lor. Dragoste cu forta nu se poate.
  Nu trebuie sa uitam ca, pana de curand, implicarea a lasat mult de dorit si la noi, dar incet incet ne trezim si ne dam seama ca suntem importanti si ca parerea si, mai important, votul nostru, conteaza.
  Din punctul meu de vedere, trebuie sa se schimbe multe lucruri in societatea si economia lor, pentru a fi fezabil un asemenea proces. Si am impresia ca toate acestea depind de alegerile prezidentiale, care nu cred ca se vor finaliza cu rezultatul asteptat de noi toti.

  Apreciază

  1. Eu cred că depinde din ce parte privești lucrurile Andrei. Dacă te uiți că acum 10 ani era posibil să îți iei bătaie dacă strigai că vrei unire în Republica Moldova, acum lucrurile au evoluat foarte mult și la ei. Într-adevăr, nu pare să fim pregătiți pentru o unire în acest moment, dar lucrurile evoluează. Cât despre alegerile prezidențiale și influența Rusiei, eu zic că este păcatul pro-europenilor din ultimii 7 ani care au dus Republica Moldova pe un drum bun, dar au scăpat și mâna în borcanul cu miere iar adversarii profită acum de acest lucru. La fel s-a întamplat și în România (vis-a-vis de furturi), doar că la noi toți cei care se luptă pentru putere și electoratul sunt pro-europeni. Cam asta s-a încearcat și la ei prin formarea unei alternative pro-europene, doar că timpul pare să fi fost prea scurt. Speranța moare ultima, oricum!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s