General

Doctrină sau morfină?

morfina_orig

Haideți să vă spun cum văd eu o lume politică ideală. Probabil nu există dar fiecare dintre noi trebuie măcar să ne imaginăm. Dar mai întâi haideți să îngustăm puțin domeniul discuției și să vă spun cum nu mi-ar plăcea să fie o astfel de lume și de ce.

 1. În primul rând excludem orice sistem politic nedemocratic.
 2. În al doilea rând nu îmi place modelul american, cu două partide mari – democrați si republicani – care tot fac schimb de mandate și care, cel puțin teoretic, se luptă între ele. De ce? Pentru că împiedică formarea de noi partide, cu idei noi, cu o bază electorală nouă. Acolo, dacă vrei să schimbi ceva, nu poți să o faci decât din interior. În schimb are avantaul de a funcționa pe niște principii destul de solide.
 3. Nu îmi place nici modelul rusesc, în care un partid are majoritate absolută și dictează toate acțiunile politice. Aici există riscul evident de derapaj spre totalitarism, pentru că trebuie să fim de acord, opoziția are rolul ei de catalizator (cel puțin teoretic).

Așadar, din punctul meu de vedere, un sistem politic cu cel puțin 4 partide cu doctrine diferite care să poată acoperi cât mai multe așteptări ale populației este de preferat. Acest sistem ar obliga partidele să se coalizeze pentru a putea guverna dar totuși ar trebui să lupte pentru un procent cât mai bun în alegeri, ar lăsa în opoziție suficiente forțe pentru a supraveghea puterea și ar oferi suficientă diversitate astfel încât o mare parte a societății să se simtă reprezentată. Deasemenea, competiția pentru procente ar lăsa posibilitate partidelor noi să apară pe scena politică.

Dar oare există cel puțin patru doctrine separate? Este una mai bună decât alta? Interesează pe cineva doctrina unui partid? Credeți că soluția unei clase politice mai sănătoase este asumarea unei doctrine de fiecare partid sau mai bine luăm puțină morfină și ne prefacem că nu ne doare nimic?

Continuarea în umrătorul articol.

Dacă vreți să fiți la curent cu publicațiile acestui blog nu trebuie decât să vă abonați introducând adresa de email în bara din dreapta și să apăsați butonul ”Mă abonez!” sau să dați LIKE paginii de facebook, tot din bara din dreapta articolului.

P.S. Imaginea este preluată de pe ziare.com și modificată.

4 gânduri despre „Doctrină sau morfină?

 1. In primul rand felicitari pentru initiativa. e foarte bine ca esti interesat de politica. A propos de acest articol, lumea politica ideala contine obligatoriu un electorat educat din punct de vedere politic. Avem politicienii pe care ii meritam. Ei nu se nasc din neant si sunt pe potriva cetatenilor si se pliaza pe ce vor ei. E absurd sa credem ca la o majoritate needucata care va vrea doar „sa i se dea’ va aparea o clasa politica superioara, de nivelul unei tari cu traditie democratica serioasa. Asadar, schimbarea vine de la noi si e foarte bine ca te preocupa aceste lucruri. Te-as sfatui sa citesti politica externa in reviste straine serioase pentru a avea o referinta. Politica damboviteana mie personal mi se pare penibila si plictisitoare…

  Apreciază

  1. Multumesc frumos pentru feedback. Trebuie sa stiti ca unul dintre obiectivele mele prin intermediul acestui blog este exact educarea politica a alegatorilor printr-o analiza nu foarte profesionala dar serioasa si pe intelesul tuturor.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s